ПРОДАВНИЦА

Gradinar

Градинар

RSD 250,00RSD 350,00 са ПДВ


Рабиндранат Тагоре

Градинар представља најуспелију збирку песама Рабиндранта Тагора, која је објављена 1913. године. То је, заправо, збирка песма упућена једној жени, али и земљи, човеку, природи и свету уопште.

Уводном песмом, обликованом у дијалогу, Тагоре уводи читаоце у најчаробније стихове који допиру у дубину човековог срца. Дијалог између краљице и слуге осликава песника и његову изабраницу, којој је он, као што видимо из статуса, подређен. Управо нас овај разговор води ка лајт мотиву Тагориног љубавног песништва – градинарем краљичиног цветњака. Својим песмама песник саветује читаоце да љубав крију, јер кад се једном открије, она иде ка свом крају, донесећи при том бол. Али, уколико желе да је осете и да сагоре заједно са њом, онда читалац треба да верује у љубав и када она доноси бол. Међутим, уколико се читалац сусретне са својим болом, песник га својим песмама теши, говорећи му о новим љубавима, новим осећањима, новим жељама… Последња песма збирке представља песниково обраћање читаоцу у којој га позива да отвори своја врата, да погледа у даљину, да сакупља мирисне успомене, да осети живу радост пролећног јутра како би то могао да подели са другима, доносећи им радост и утеху.

Ношени Тагориним стиховима, проналазимо најусамљеније делове свога бића који нас моле да, помоћу мелодија срца и душе, стварамо сопствену поезију, која ће бити налик оној коју видимо у Градинару.


 

Brisanje
Број артикла: 47/15. Категорије: , , .
Врста повеза

Броширани шивени повез, Тврди шивени повез

Формат

Броширани повез: 130 x 195 милиметара, Тврди повез: 137 x 204 милиметара

Број страна

105

Писмо

Ћирилица

Додаци

Предговор

ISBN

Броширани повез: 978-86-7580-165-3, Тврди повез: 978-86-7580-166-1

Напомена

Све цене у продавници су приказане са урачунатим ПДВ-ом.