Приказано свих 4 резултата

 • decaci-pavlove-ulice

  Дечаци Павлове улице

  RSD 275,00 са ПДВ

  Ференц Молнар


 • Kosovka-devojka

  Косовка девојка

  RSD 275,00 са ПДВ

  Избор епских народних песама о Косовском боју

  Књига Косовка девојка представља избор епских народних песама о Косовском боју. С обзиром на то да је овај историјски догађај из 1389. године оно што ове песме чини целином, и личности опеване у овом песничком циклусу су историјске. Нешто више, о самој хронологији догађаја у овој књизи назначено је у њеном поговору:

  „Епске песме косовског циклуса могу се хронолошки, према догађајима које опевају, поређати тако да се прате збивања која су претходила боју, у неколико слика види се и сам бој, а неколико песама опева догађаје после боја и у њима се одређује дубина пораза и величина националне трагедије. Самом боју није посвећена ниједна песма, већ се призори из боја опевају углавном у одломцима песама. Ту се нарочито описују подвизи јунака као што су браћа Југовићи, Бановић Страхиња, Милош Обилић.“

  Косовском циклусу у овој књизи придружује се и Циклус песама о Марку Краљевићу у оквиру којег можемо пронаћи песме: Марко Краљевић познаје очину сабљу, Марко Краљевић и брат му Андријаш, Марко Краљевић и Мина од Костура, Марко Краљевић и Арапин и други. У назначеним песмама живи лик Марка Краљевића проткан историјом и легендом.


 • Najveca-je-zalost-za-bratom

  избор народних
  лирских, обичајних
  и породичних
  песама, избор
  усмене књижевности
  националних мањина


 • Orlovi-rano-lete

  Орлови рано лете

  RSD 275,00 са ПДВ

  Бранко Ћопић