Приказано свих 8 резултата

 • Untitled-2

  ПРИЧЕ И БАЈКЕ

  RSD 250,00 са ПДВ

  Десанка Максимовић

  Десанка Максимовић (1898–1993) једна је од наших најпознатијих песникиња. Осим писања песама, велики део свог књижевног стваралаштва посветила је и писању прича за децу.  У једној својој причи Десанка је рекла: „Ако велики наиђу на ову причу, молим их да је не читају, јер је писана само за децу“. Она је истински веровала да одрасли људи нису увек способни да схвате дечији свет – свет испуњен игром, маштом, слогом и разумевањем, свет који је обликован баш онако како деца желе и како заслужују. Лепоту, маштовитост, сањивост и разиграност из сопственог детињства Десанка је пренела у свет својих прича и бајки. Она је својим причама и песмама за децу настојала улепшати свет детињства неких нових малих људи, јер је дубоко веровала да теињство мора бити срећно.


 • ribaribicaca

  Александар С. Пушкин

  У оквиру ове књиге налази се Бајка о рибару и рибици и Бајка о цару султану Александра Сергејевича Пушкина. Пушкин, писац који је превасходно стварао за већ искусну читалачку публику, у своја дела намењена најмлађој публици укључио је народну традицију, коју је обогатио хумором и довитљивим исказима, а све у циљу да деци приближи свет илустрован у бајци и да на трон победе постави правду. Ако кажемо, да су обе бајке написане у стиховима нећемо изненадити познаваоце Пушкиновог дела, али ће то свакако бити особен читалачки доживљај за децу која бајке повезују с прозном формом. У поговору ове књиге упознаћете се с најважнијим догађајима из живота овог писца, који и сам из данашње перспективе помало личи на бајку, будући да Пушкин свој живот губи у 38 години живота у двобоју изазваном због љубави према жени. Такође, поговор књиге посвећен је анализи главних одлика бајки, при чему је нарочито истакнута њихова једноставност и непосредност.


 • kruna

  Кућа је наша круна

  RSD 225,00 са ПДВ

  Добрица Ерић

  Књига Кућа је наша круна представља избор из поезије Добрице Ерића. Већ у првој песми овог избора Добрица Ерић дарује детету посебан статус, јер сматра да „људи све могу (…) само им једна ситиница фали / што више никад / не могу да буду мали.“ С таквим посебним осећањима везаним за детињство, ђака, школу, надимак, сањара, Добрица Ерић гради читав песнички свет. У том песничком свету аутор посебну пажњу посвећује природи. Резултат песникове блискости с природом су песме: Љубичица, Зевак, Смиље, Детелина, Босиок, Љутић, Ако желиш да те прати срећа и друге. Посредством песниковог доживљаја деца ће имати прилику да упознају потпуно другачије лице свог природног окружења, што ће развити њихову машту и појачати њихову осетљивост на оно што их окружује. У оквиру књиге Кућа је наша круна налази се и кратка биографија Добрице Ерића, на основу које ученици могу да стекну бољи увид у његов живот и његово дело. Биографији је прикључено и поетично виђење овог песника из угла Драгана Лукића. Стога, је посебно занимљиво прочитати како је дечји песник видео дечјег песника на песнички начин.


 • fafasef

  Сеоско двориште

  RSD 225,00 са ПДВ

  Момчило Тешић


 • smesni-vladari

  Смешни владари

  RSD 225,00 са ПДВ

  Ханс Кристијан Андерсен

  Књига Смешни владари представља избор бајки Ханса Кристијана Андерсена, које нас засигурно прате од најранијег детињства; њихову садржину откривамо паралелно са откривањем света око нас. Тако се ова дела уткивају у наше искуство, при чему њихова поучна функција нарочито добија на снази. Са биографијом овог данског писца, о чијој књижевној величини најбоље говори чињеница да се превасходно у најранијем детињству упознајемо са садржином његовог бајковитог универзума, а тек онда се њим као ауторем, упознаћете се на крају ове књиге. У нашем избору пронаћи ћете следећа дела: Царево ново одело, Кнегиња на зрну грашка, Славуј, Ружно паче, Дивљи лабудови, Палчица, Амајлија, Цвеће мале Иде, Свињар, Оле Лукоје. Дела овог бајкотворца светског реномеа намењена су пре свега оном ко једини може да уочи лажност царевог новог одела – детету, али и свима онима који желе да у свету обмана препознају праве вредности.


 • kad-sam-bio-veliki

  Кад сам био велики

  RSD 225,00 са ПДВ

  Избор поезије за децу

  Књига Кад сам био велик, која већ насловом одговара дечјем виђењу света, представља избор поезије за децу. У овом веома разноврсном избору, поред песама које су предвиђене школским планом и програмом, налазе се и друге песме прилагођене читалачкој публици којој је овај избор и намењен. У књизи Кад сам био велик можете пронаћи песме следећих аутора: Десанке Максимовић, Бранка Ћопића, Душана Радовића, Драгана Лукића, Ференц Фехера, Стевана Раичковића, Мирослава Антића, Љубивоја Ршумовића, Добрице Ерића и других песника који су својим делом обојили палету детињства. У поговору књиге који, између осталог, објашњава појам песме и то језиком који је доступан ученицима 2. разреда.


 • pepeljuga

  Пепељуга

  RSD 225,00 са ПДВ

  Избор из народне књижевности

  Ова књига, насловљена по једној бајци из њене садржине, која је незаобилазна прича свачијег детињства, представља избор из народне књижевности. Поред бајки ово наше издање садржи и пословице, народне приче о животињама, шаљиве приче, а посебно је издвојен и избор који прати школски програм (Немушти језик, Змија младожења, Ђаво и његов шегрт, Двије љенштине). Тако је ова књига вредна колекција народног блага, чије познавање заправо представља основу за свако даље озбиљније разумевање књижевности, прошлости и живота. Након сваког дела народне књижевности налази се и речник мање познатих речи, што је нарочито значајно када је реч о народној књижевности с обзиром на то да су многобројни изрази ученицима непознати.


 • smesna-prasuma

  Смешна прашума

  RSD 225,00 са ПДВ

  Љубивоје Ршумовић

  Ако нека књига има арому детињства онда је то сигурно Смешна прашума Љубивоја Ршумовића, будући да се у њеним оквирима налазе следеће песме: Деца су украс света, Хајде да растемо, Ау што је школа згодна, Луцкаста песма, Вук и овца, Ишли смо у Африку и многе друге, које су својом хумористичком нотом улепшавале детињства многобројних генерација. Многе од ових песама су добиле и своју мелодијску изведбу, те су се и на тај начин укорениле у свету детињства. У оквиру ове књиге налази се и неколико кратких духовитих прича, које већ насловом заокупљају пажњу најмлађе публике: Враћена врата, Украли му кревет, Невиђени проналазак и друге приче. У књизи ћете пронаћи и кратку биографију плодоносног писца Љубивоја Ршумовића, човека који је својим стваралаштвом детињство уздигао на пиједастал, као и занимљив поговор у којем се налазе питања везана за његово дело, а потенцијални одговори на постављена питања нам омогућавају боље разумевање његовог песничког света.