Showing 1–30 of 101 results

 • 111111

  Дете и лептир

  RSD 150,00 са ПДВ

  Јован Јовановић Змај, Момчило Тешић и Григор Витез

  Књига Дете и лептир издваја се по томе што представља избор из поезије ауторског тројства: Јована Јовановића Змаја, Момчила Тешића и Григора Витеза. Ови ауторски гласови удружени у једну књигу производе посебан доживљај поезије за децу. Три различита песничка стила сусутичу се у једном – да децу забаве, поуче и заинтересују за песнички доживљај света који их окружује. У поговору књиге Дете и лептир дате су биографије ових песничких великана и ближе су описане карактеристике њихових песничких слика.


 • 2ecipeci

  Еци, пеци, пец

  RSD 150,00 са ПДВ

  Избор народних умотворина

  Књига Еци пеци пец представља избор из народне књижевности. У оквиру књиге Еци пеци пец налазе се: разбрајалице, брзалице, ређалице, ругалице, загонетке, изреке, шаљиве песме, шаљиве приче. Дакле, најмлађа публика ће захваљујући овом издању имати прилику да се упозна са оним што је до тада усвајала кроз причу и игру у писаној форми. Такав сусрет биће олакшан поговором у којем ће деци овај вид књижевности бити приближен кроз опис њеног настанка, амбијент и низ постављених питања која имају за циљ да приликом читања фокусирају дечју пажњу на оно најважније у тексту.


 • 24444

  Орашчићи-палчићи

  RSD 150,00 са ПДВ

  Десанка Максимовић

  У књизи звучног назива Орашчићи-палчићи нашле су се бајке и песме Десанке Максимовић. Већ по насловном појму који има снагу једне риме препознатљива је Десанкина примарна вокација. Наиме, Десанка је превасходно песник, при чему је читалачка публика највише познаје као ствараоца за зреле читаоце. У књизи Орашчићи-палчићи читаћете Десанкинине стихове намењене деци, који се одликују хумором, али и едукативношћу; у песми Лутке рачунају песникињине лутке: „све су глупе / Иако су врло скупе, јер ниједна / Да ми зна / Један и један / Да су два.“ Десанкинин песнички глас испољиће се и у форми бајке, па ће тако бајка Риба возарица бити проткана стиховима, а таква посебност нарочито ће заинтересовати најмлађу публику. У поговору је дата и кратка биографија Десанке Максимовић, а наведена су и питања о којима ученик треба да размишља док чита књигу.


 • ribaribicaca

  Александар С. Пушкин

  У оквиру ове књиге налази се Бајка о рибару и рибици и Бајка о цару султану Александра Сергејевича Пушкина. Пушкин, писац који је превасходно стварао за већ искусну читалачку публику, у своја дела намењена најмлађој публици укључио је народну традицију, коју је обогатио хумором и довитљивим исказима, а све у циљу да деци приближи свет илустрован у бајци и да на трон победе постави правду. Ако кажемо, да су обе бајке написане у стиховима нећемо изненадити познаваоце Пушкиновог дела, али ће то свакако бити особен читалачки доживљај за децу која бајке повезују с прозном формом. У поговору ове књиге упознаћете се с најважнијим догађајима из живота овог писца, који и сам из данашње перспективе помало личи на бајку, будући да Пушкин свој живот губи у 38 години живота у двобоју изазваном због љубави према жени. Такође, поговор књиге посвећен је анализи главних одлика бајки, при чему је нарочито истакнута њихова једноставност и непосредност.


 • kruna

  Кућа је наша круна

  RSD 150,00 са ПДВ

  Добрица Ерић

  Књига Кућа је наша круна представља избор из поезије Добрице Ерића. Већ у првој песми овог избора Добрица Ерић дарује детету посебан статус, јер сматра да „људи све могу (…) само им једна ситиница фали / што више никад / не могу да буду мали.“ С таквим посебним осећањима везаним за детињство, ђака, школу, надимак, сањара, Добрица Ерић гради читав песнички свет. У том песничком свету аутор посебну пажњу посвећује природи. Резултат песникове блискости с природом су песме: Љубичица, Зевак, Смиље, Детелина, Босиок, Љутић, Ако желиш да те прати срећа и друге. Посредством песниковог доживљаја деца ће имати прилику да упознају потпуно другачије лице свог природног окружења, што ће развити њихову машту и појачати њихову осетљивост на оно што их окружује. У оквиру књиге Кућа је наша круна налази се и кратка биографија Добрице Ерића, на основу које ученици могу да стекну бољи увид у његов живот и његово дело. Биографији је прикључено и поетично виђење овог песника из угла Драгана Лукића. Стога, је посебно занимљиво прочитати како је дечји песник видео дечјег песника на песнички начин.


 • fafasef

  Сеоско двориште

  RSD 150,00 са ПДВ

  Момчило Тешић


 • smesni-vladari

  Смешни владари

  RSD 150,00 са ПДВ

  Ханс Кристијан Андерсен

  Књига Смешни владари представља избор бајки Ханса Кристијана Андерсена, које нас засигурно прате од најранијег детињства; њихову садржину откривамо паралелно са откривањем света око нас. Тако се ова дела уткивају у наше искуство, при чему њихова поучна функција нарочито добија на снази. Са биографијом овог данског писца, о чијој књижевној величини најбоље говори чињеница да се превасходно у најранијем детињству упознајемо са садржином његовог бајковитог универзума, а тек онда се њим као ауторем, упознаћете се на крају ове књиге. У нашем избору пронаћи ћете следећа дела: Царево ново одело, Кнегиња на зрну грашка, Славуј, Ружно паче, Дивљи лабудови, Палчица, Амајлија, Цвеће мале Иде, Свињар, Оле Лукоје. Дела овог бајкотворца светског реномеа намењена су пре свега оном ко једини може да уочи лажност царевог новог одела – детету, али и свима онима који желе да у свету обмана препознају праве вредности.


 • kad-sam-bio-veliki

  Кад сам био велики

  RSD 150,00 са ПДВ

  Избор поезије за децу

  Књига Кад сам био велик, која већ насловом одговара дечјем виђењу света, представља избор поезије за децу. У овом веома разноврсном избору, поред песама које су предвиђене школским планом и програмом, налазе се и друге песме прилагођене читалачкој публици којој је овај избор и намењен. У књизи Кад сам био велик можете пронаћи песме следећих аутора: Десанке Максимовић, Бранка Ћопића, Душана Радовића, Драгана Лукића, Ференц Фехера, Стевана Раичковића, Мирослава Антића, Љубивоја Ршумовића, Добрице Ерића и других песника који су својим делом обојили палету детињства. У поговору књиге који, између осталог, објашњава појам песме и то језиком који је доступан ученицима 2. разреда.


 • pepeljuga

  Пепељуга

  RSD 150,00 са ПДВ

  Избор из народне књижевности

  Ова књига, насловљена по једној бајци из њене садржине, која је незаобилазна прича свачијег детињства, представља избор из народне књижевности. Поред бајки ово наше издање садржи и пословице, народне приче о животињама, шаљиве приче, а посебно је издвојен и избор који прати школски програм (Немушти језик, Змија младожења, Ђаво и његов шегрт, Двије љенштине). Тако је ова књига вредна колекција народног блага, чије познавање заправо представља основу за свако даље озбиљније разумевање књижевности, прошлости и живота. Након сваког дела народне књижевности налази се и речник мање познатих речи, што је нарочито значајно када је реч о народној књижевности с обзиром на то да су многобројни изрази ученицима непознати.


 • smesna-prasuma

  Смешна прашума

  RSD 150,00 са ПДВ

  Љубивоје Ршумовић

  Ако нека књига има арому детињства онда је то сигурно Смешна прашума Љубивоја Ршумовића, будући да се у њеним оквирима налазе следеће песме: Деца су украс света, Хајде да растемо, Ау што је школа згодна, Луцкаста песма, Вук и овца, Ишли смо у Африку и многе друге, које су својом хумористичком нотом улепшавале детињства многобројних генерација. Многе од ових песама су добиле и своју мелодијску изведбу, те су се и на тај начин укорениле у свету детињства. У оквиру ове књиге налази се и неколико кратких духовитих прича, које већ насловом заокупљају пажњу најмлађе публике: Враћена врата, Украли му кревет, Невиђени проналазак и друге приче. У књизи ћете пронаћи и кратку биографију плодоносног писца Љубивоја Ршумовића, човека који је својим стваралаштвом детињство уздигао на пиједастал, као и занимљив поговор у којем се налазе питања везана за његово дело, а потенцијални одговори на постављена питања нам омогућавају боље разумевање његовог песничког света.


 • strasan-lav

  Страшан лав

  RSD 150,00 са ПДВ

  Душан Радовић

  Писац који је дао потпуно нову боју Београду својом емисијом Београде, добро јутро, писац чији афоризми имају посебан облик живота, писац који је својим ангажманом – књижевним и телевизијским – развио култ детињства, нашао је своје место и у лектирском избору. Јер, детињство или сећање на њега добија на посебној снази и емоцији када се читалац нађе у песничком свету Душана Радовића. Можда је довољно само рећи Душан Радовић и сви ће знати да је његов страшан лав „јео шта је хтео / – трамвај цео и облака један део!“, као и то да његов плави зец уме да свира, плете, кува, шије, пије… На крају књиге дата је и кратка биографија овог књижевног класика, као и низ питања која пулсирају у читаочевој машти током читања његовог дела.


 • trnova-ruzica

  Трнова Ружица

  RSD 150,00 са ПДВ

  Браћа Грим

  Књига насловљена по једној причи из њене садржине представља избор из бајки Вилхелма и Јакоба Грима. Наведени аутори створили су најлепше бајке светске литературе, а били су и одлични познаваоци наше народне књижевности. У свој богат књижевни опус уносили су мотиве из народне традиције, које су обогаћивали властитом маштом. О успешности тог подухвата најбоље говоре многобројне екранизације њихових дела, али и чињеница да би детињство било знатно сиромашније уколико би било лишено сусрета с Трновом Ружицом, Снежаном, Мачком у чизмама и многобројним другим Гримовим јунацима. Осим бајке, која је именовала и ову књигу, међу наведеним причама можете пронаћи Снежану, Сову, Кућицу у шуми, Пчелицу матицу, Чудесног свирача, Мачка у чизмама, Живу воду, Чаробни сточић, златни магарац и батина из вреће, Доктор Свезналић, Мудру сељакову кћи.


 • tri-lule

  Три луле

  RSD 150,00 са ПДВ

  Драган Лукић

  Књига Три луле представља избор из поезије Драгана Лукића. Драган Лукић је песник који је својим аутентичним песничким језиком створио Фифи „са ноктима лила, са машном од тила“. У овом избору можете пронаћи и песме: Слика, Веровање у априле, Шта је важно у мају, Три луле… и многе друге које су својим дометима обележиле детињства многобројних генерација. О предмету Лукићеве поезије говори и поговор ове књиге: „Драган Лукић претежно пева и прича о граду, о градском детету, о тролејбусима и трамвајима, балконима и солитерима… у градској трци, вреви и метежу дете се чуди и радознало пита зашто је све то тако. Оно својом љубављу и игром оживљава ствари. Зато и аутомобили на бензинским станицама воде неку чудну игру.“ Песник којем је нарочито стало до дечјег осмеха – што најбоље илуструје песма Смеха деци – својим чудесним песничким светом, враћа осмех на лице свим узрастима.


 • kapetan-dzon

  Капетан Џон Пиплфокс

  RSD 150,00 са ПДВ

  Избор позоришних комада

  Ова књига представља избор из позоришних комада Лазића, Лукића, Поповића, Тартаља, Фелдека, Јоргачевића, В. Андрића. Књига насловљена по делу Душана Радовића нарочито је значајна, јер адаптирана за најмлађу публику упознаје децу с магичним светом позоришта. Читање посредством дијалога у књизи добија нарочиту динамику и деца се на потпуно нов начин сусрећу и са самим читалачким процесом; док ликови ове књиге оживљавају у пуном сјају свог карактера са сваким новим читањем. Овако конципирана књига даје многобројне могућности деци и њиховим наставницима за сценско извођење ових позоришних комада. На тај начин се осим културе читања, негује и уметност у свом ширем смислу.


 • vilinska-gorica

  Вилина гора

  RSD 150,00 са ПДВ

  Избор народних бајки и приповедака

  Књига Вилина гора представља избор народних бајки, приповедака, басни и обичајних песама. Читање ове књиге представља путовање у један чудесан свет у којем је дрвеће „од сухог злата а перја су му бисерна“, у којој горски врх „до Мјесеца дотицаше, а листови јој златни бјеху, а стабла сребрна“, свет вила и вилењака и златокосе девојке са звездом на челу. Такав свет развиће машту код ђака, а уједно ће их упознати са основним мотивима народне књижевност. У тексту поговора ђаци ће бити у прилици да се подсете жанра бајки. Осим тога, уз бајку Златоруни ован уведен је појам епитета, а такође су и постављена питања која треба да подстакну ученике на размишљање. Знатан део поговора посвећен је бајци У цара Тројана козје уши с обзиром на то да је то бајка која се посебно обрађује на часовима српског језика. У овом тексту такође је дефинисан појам народне приповетке.


 • Alisa-u-zemlji-cuda

  Алиса у земљи чуда

  RSD 150,00 са ПДВ

  Луис Керол


 • Jesen-na-pijaci

  Јесен на пијаци

  RSD 150,00 са ПДВ

  Милован Данојлић


 • Oci-moje-majke

  Очи моје мајке

  RSD 150,00 са ПДВ

  Избор светске прозе и поезије

  Књига насловљена по јапанској успаванци Очи моје мајке сусрет је прозе и поезије; и даље: сусрет руске, француске, америчке, шпанске, индијске, немачке културе, будући да у својим оквирима обухвата ствараоце који су репрезенти назначених културних миљеа; и више: ова књига је сусрет зреле књижевности и књижевности намењене деци, будући да су ове литерарне бисере, намењене најмлађој публици, створили писци које превасходно познајемо као ствараоце књижевности за одрасле – под условом да је о подели на књижевност за децу и одрасле уопште могуће говорити – попут Тагорa, Чехова, Свифта, Толстоја, Тургењева, Лорке, Јесењина, Мајаковског, Хесеа и других. И још: она је сусрет ауторске и народне књижевности, јер у свој избор укључује и јапанску успаванку и француску дечју песму. Њена снага и важност лежи управо у том укрштању, које је резултирало антологијом богатом уметничким екстратима из најразличитијих делова света. Зато је овај свет у малом нарочито погодна прилика да се најмлађа читалачка публика упозна с појмом антологије, који је издефинисан у њеном поговору.


 • Zlatna-jabuka-i-devet-paunica

  Избор народних приповедака, бајки, прича и народних песама

  Књига Златна јабука и девет пауница је лектира која својим садржајем одговара школском плану и програму за четврти разред основне школе. Наиме, ова књига права је ризница народне књижевности. У њој можете пронаћи следеће жанрове народне књижевности: приповетке, бајке, приче, обичајне песме. С обзиром на то да народна књижевност није толико блиска, нарочито новијим генерацијама, од посебног значаја је поговор. У тексту који затвара овај избор можете пронаћи основне карактеристике бајке, као и објашњење за новелу као врсту народне књижевности. Да је поговор написан сходно потребама најмлађе публике, сведочи и чињеница да је у њему на сажет начин дата и разлика између обичајних и обредних песама. Овај текст је за најмлађу публику својеврстан путоказ кроз народне представе.


 • Belutak

  Белутак

  RSD 150,00 са ПДВ

  Гроздана Олујић


 • Tom-Sojer

  Том Сојер

  RSD 250,00 са ПДВ

  Марк Твен


 • Robinzon-Kruso

  Робинзон Крусо

  RSD 250,00 са ПДВ

  Данијел Дефо

  Књига Робинзон Крусо представља авантуристички роман енглеског писца Данијела Дефоа. Главни јунак романа по којем је именована и ова књига је бродоломац који је провео двадесет и осам година на пустом острву. Приповедање романа тече из првог лица једнине. Исповедни тон и фиктивни аутобиографски подаци које главни јунак даје већ на самом почетку књиге утичу на веродостојност приче. На тај начин читаоцу је омогућено да се идентификује са главним актером авантуристичких доживљаја у роману, те и само читање овог романа постаје својеврсна пустоловина и одметништво.


 • Hajduci

  Хајдуци

  RSD 200,00 са ПДВ

  Бранислав Нушић

  Хајдуци су дело истакнутог српског књижевника – комедиографа, романсијера, есејисте – Бранислава Нушића. Како и сам аутор у предговору књиге тврди ова књига резултат је одржаног обећања деци да ће написати нешто и за њих. Но, са оном врстом радозналости и смеха са којом су деца читала његове књиге намењене старијој публици, што је и узроковало пишчево обећање, старија публика се враћа Хајдуцима. У предговору књиге, аутор је истакао да догађаји из овог романа нису у потпуности измишљени, већ да имају аутобиографске елементе. Читање Хајдука значи дружење с Врапцем, Глуваћем, Дроњом, Цврцом, Тртом, Брбом и Нушићем дететом – односно с друштвом које се окупља на храстовом дрвету; читање овог дела такође означава много смеха уз описе ових јунака и њихов бунтовнички дух.


 • Pesme-o-majci

  Песме о мајци

  RSD 200,00 са ПДВ

  Бранко В. Радичевић

  Како нам и сам назив књиге Бранка В. Радичевића казује, оно што ове песме чини песничким циклусом, односно оно што их окупља и обједињује јесте фигура мајке. Мајка кроз стихове В. Радичевића постаје метафора љубави, брожности, племенитости, пожртвовања, доброте, праштања. Песме илутрују мајку у њеној свакодневници, па тако проналазимо следеће наслове песама: Кад мати крпи, Кад мати плете, Кад мати пришива медењаке, Кад мати шије, Кад мати лаже, Кад мати прашта… У поговору ове књиге осим биографије аутора, дат је и портрет мајке који је аутор осликао стиховима.


 • Krepao-kotao

  Крепао котао

  RSD 200,00 са ПДВ

  избор народних
  бајки и шаљивих
  приповедака


 • Predrag-i-Nenad

  Предраг и Ненад

  RSD 200,00 са ПДВ

  избор неисторијских
  народних песама,
  народних песама
  преткосовског
  циклуса, митолошких
  и обредних песама


 • decaci-pavlove-ulice

  Дечаци Павлове улице

  RSD 200,00 са ПДВ

  Ференц Молнар


 • Kosovka-devojka

  Косовка девојка

  RSD 200,00 са ПДВ

  Избор епских народних песама о Косовском боју

  Књига Косовка девојка представља избор епских народних песама о Косовском боју. С обзиром на то да је овај историјски догађај из 1389. године оно што ове песме чини целином, и личности опеване у овом песничком циклусу су историјске. Нешто више, о самој хронологији догађаја у овој књизи назначено је у њеном поговору:

  „Епске песме косовског циклуса могу се хронолошки, према догађајима које опевају, поређати тако да се прате збивања која су претходила боју, у неколико слика види се и сам бој, а неколико песама опева догађаје после боја и у њима се одређује дубина пораза и величина националне трагедије. Самом боју није посвећена ниједна песма, већ се призори из боја опевају углавном у одломцима песама. Ту се нарочито описују подвизи јунака као што су браћа Југовићи, Бановић Страхиња, Милош Обилић.“

  Косовском циклусу у овој књизи придружује се и Циклус песама о Марку Краљевићу у оквиру којег можемо пронаћи песме: Марко Краљевић познаје очину сабљу, Марко Краљевић и брат му Андријаш, Марко Краљевић и Мина од Костура, Марко Краљевић и Арапин и други. У назначеним песмама живи лик Марка Краљевића проткан историјом и легендом.


 • Najveca-je-zalost-za-bratom

  избор народних
  лирских, обичајних
  и породичних
  песама, избор
  усмене књижевности
  националних мањина


 • Orlovi-rano-lete

  Орлови рано лете

  RSD 200,00 са ПДВ

  Бранко Ћопић


1 2 3 4